Hoogenboom legt uit dat systemisch kijken betekent dat je oog hebt voor het grotere geheel waarin een organisatie functioneert. ‘Je kijkt niet alleen naar wat er nu speelt, maar ook naar de geschiedenis en de context. Bijvoorbeeld bij opvolging: wat neem je mee, wat laat je achter?’
Ze ziet dat leiderschap de afgelopen tien jaar veranderd is. Hoogenboom: ‘Alleen spreadsheets werken niet meer. Gevoel en intuïtie zijn veel belangrijker geworden.’ Volgens haar vraagt het van leiders om ook met andere ogen te leren kijken – en aandacht te hebben voor zaken die soms lastig zijn, zoals afscheid nemen. ‘Wij zijn als mensen sowieso niet goed in afscheid nemen en dat beïnvloedt dus ook het systeem in negatieve zin.’
Een belangrijk thema in Rijp is daarom ook het vermogen om te stoppen en af te sluiten. Niet alles hoeft eindeloos door te blijven lopen. Daar hoort bij dat je leert herkennen wat niet meer past en daar als leider ook verantwoordelijkheid voor neemt.
Luister deze aflevering van de Boekenpraktijk op deze pagina of open de podcast in jouw favoriete podcastspeler, zoals Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts of YouTube.
Stellingen
Elke aflevering van de podcast legt host Willem van Leeuwen de gast een aantal stellingen voor. De stellingen voor Barbara Hoogenboom zijn:
Wij zijn als mensen sowieso niet goed in afscheid nemen en dat beïnvloedt dus ook het systeem in negatieve zin;
Jezelf en je eigen patronen goed kennen is essentieel bij systemisch leiderschap, maar juist dat is zwaar ondervertegenwoordigd bij veel leiders in organisaties.
Boekentip
Barbara Hoogenboom tipt Hallo witte mensen van Anousha Nzume: 'Een heel mooi boek omdat het je uitnodigt om naar je eigen positie en perspectief te kijken, en hoe vanzelfsprekend je dat vaak vindt. Het helpt om met andere ogen te kijken naar iets wat je normaal misschien niet eens ziet.'
OVER DE BOEKENPRAKTIJK
De Boekenpraktijk is een podcast van Managementboek. Presentator Willem van Leeuwen onderzoekt elke twee weken samen met auteurs hoe de theorie van managementboeken aansluit bij de praktijk.